LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
ad39dc83 76b3 4a2a 992d 894a69d02e93

Terugleverkosten en boetes: Wat je moet weten als bedrijf met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een fantastische investering voor bedrijven die willen verduurzamen en hun energiekosten willen verlagen. Maar wat gebeurt er als je méér energie opwekt dan je verbruikt? Dan lever je die terug aan het net. En daar komt een relatief nieuw onderwerp om de hoek kijken: terugleverkosten en soms zelfs terugleverboetes. Maar wat betekent dat precies voor jouw bedrijf, en hoe kun je hier slim op inspelen? Laten we het stap voor stap uitleggen.

Wat zijn terugleverkosten?

Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen wanneer jij als bedrijf meer energie opwekt met je zonnepanelen dan je zelf gebruikt en die energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Het klinkt misschien vreemd, want je zou denken dat het terugleveren van groene energie juist voordelig is, toch? Helaas is het net niet zo simpel. Het energienet wordt flink belast, vooral op zonnige dagen wanneer veel bedrijven en huishoudens tegelijkertijd energie terugleveren. Deze overbelasting kost de netbeheerder geld, en die kosten worden deels doorberekend aan bedrijven met een overschot aan zonne-energie.

Wat zijn terugleverboetes?

Naast de terugleverkosten kan er ook sprake zijn van een terugleverboete. Dit is een bedrag dat je betaalt als je structureel meer energie teruglevert dan waar je contract voor is afgesloten. Netbeheerders en energieleveranciers willen voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, en daarom zijn deze boetes in het leven geroepen. Als bedrijf kun je daardoor een onverwachte factuur krijgen als je op jaarbasis veel meer energie teruglevert dan is afgesproken.

Wat betekent dit voor je bedrijf?

    Het hebben van terugleverkosten en krijgen van boetes kan impact hebben op de winstgevendheid van je zonnepaneelinstallatie. Waar je wellicht dacht dat alle extra opgewekte energie je geld zou opleveren, kunnen deze kosten roet in het eten gooien. Dit kan een flinke domper zijn op je besparingen, vooral als je flink hebt geïnvesteerd in zonnepanelen.

    Daarnaast kan het voor onverwachte financiële verplichtingen zorgen als je niet goed hebt ingeschat hoeveel energie je daadwerkelijk gaat terugleveren. Het is dus essentieel om dit goed te managen.

    Wat kun je eraan doen?

    Gelukkig zijn er oplossingen om te voorkomen dat je onnodig kosten maakt of boetes ontvangt. Hier zijn een paar praktische tips:

    • Verhoog je eigen verbruik: Misschien kun je de opgewekte energie inzetten voor andere processen in je bedrijf, zoals verwarming, koeling of het opladen van elektrische voertuigen. Zo verhoog je je eigen verbruik en lever je minder terug aan het net.
    • Slimme energiemanagementsystemen (EMS): Met een EMS kun je precies monitoren hoeveel energie je opwekt, verbruikt en teruglevert. Dit helpt je om efficiënter met je energie om te gaan en onverwachte kosten te vermijden. Onze EMS-oplossingen geven je inzicht in je energiehuishouding en helpen je om op het juiste moment de juiste keuzes te maken.
    • Energieopslag: Door te investeren in batterijen of andere opslagmethoden, kun je je overtollige energie opslaan in plaats van het direct terug te leveren aan het net. Hierdoor vermijd je de terugleverkosten en boetes, en kun je die energie later gebruiken wanneer je het nodig hebt. Dit zorgt niet alleen voor meer onafhankelijkheid van het net, maar kan je op termijn ook veel geld besparen.
    • Kijk naar je energiecontract: Het loont om goed te kijken naar de voorwaarden van je energiecontract. Sommige leveranciers hebben gunstigere regelingen voor bedrijven met zonnepanelen. Onderhandel over flexibele afspraken die passen bij je situatie, zodat je geen boetes krijgt voor teruglevering.
    Slim verduurzamen en besparen?

    Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

    Contact
    image 7
    9
    47 reviews