LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
salderingsregeling-zonnepanelen

Salderingsregeling voor zonnepanelen

Wat je moet weten

De salderingsregeling maakt het aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen. Dankzij deze regeling kunnen bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting de zonne-energie die ze opwekken, maar niet direct gebruiken, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op jaarbasis wordt deze teruggeleverde energie verrekend met het eigen energieverbruik, wat leidt tot een lagere energierekening.

salderingsregeling-toekomst

De toekomst van de salderingsregeling

De toekomst van de salderingsregeling is nog onzeker. Hoewel er plannen zijn om de regeling vanaf 1 januari 2027 volledig af te schaffen, moeten deze plannen nog worden goedgekeurd door zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Dit betekent dat vanaf 2027 de opgewekte stroom niet meer kan worden verrekend met het eigen verbruik, wat mogelijk leidt tot een langere terugverdientijd van zonnepanelen. Desondanks blijven zonnepanelen een duurzame en slimme investering.

Belangrijke punten

  • Volledige saldering: Tot eind 2026 kun je volledig gebruik blijven maken van de salderingsregeling.
  • Afbouw in 2027: De huidige plannen voorzien in een volledige afschaffing van de regeling vanaf 2027.
  • Invloed op terugverdientijd: Dit hangt af van hoe je je energieverbruik en -opslag organiseert.

salderingsregeling-zonnepanelen

Is investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel zonder de salderingsregeling?

Absoluut. Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een duurzame investering. Door direct gebruik te maken van de opgewekte energie of deze op te slaan, kun je nog steeds flink besparen op je energiekosten. In vergelijking met 10 tot 15 jaar geleden zijn zonnepanelen nu ongeveer twee keer zo goedkoop en leveren ze ook nog twee keer zoveel energie op. Daarbij zal de efficiëntie van zonnepanelen in de toekomst alleen maar toenemen. De gemiddelde terugverdientijd – zonder saldering – ligt momenteel op 3 à 4 jaar.

Zonnestroom direct gebruiken of opslaan

Het is verstandig om zoveel mogelijk van je opgewekte zonnestroom direct zelf te gebruiken. Elke kilowattuur (kWh) die je zelf verbruikt, hoef je immers niet meer te betalen. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt, wordt het nog belangrijker om zonnestroom direct te gebruiken, bijvoorbeeld door op zonnige momenten je wagenpark op te laden of elektrische apparaten te gebruiken.

Daarnaast kun je overwegen om een dynamisch energiecontract af te sluiten en een energieopslagsysteem te installeren. Zo kun je overtollige zonnestroom opslaan en verkopen op momenten dat de energieprijzen hoog zijn. Een slim energiemanagementsysteem kan helpen om deze processen efficiënt te beheren, wat niet alleen kostenbesparend is, maar ook het elektriciteitsnet ontlast.

Wil je meer weten over de salderingsregeling of hoe je je energiekosten kunt verlagen? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies en ontdek hoe je optimale synergie uit energie kunt realiseren.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het voor mij als de salderingsregeling stopt?

Als de salderingsregeling stopt, kun je de opgewekte stroom niet meer verrekenen met je eigen verbruik. Je kunt deze energie nog wel terugleveren aan het net, maar je krijgt er dan een ander tarief voor terug. Dit kan de terugverdientijd van je zonnepanelen verlengen. Het is een extra stimulans om zoveel mogelijk van je opgewekte energie zelf te gaan benutten.

Na 2027, als de salderingsregeling wordt afgeschaft, kun je overwegen om een energieopslagsysteem te laten installeren, zoals batterijen, waarmee je overtollige energie kunt opslaan en later gebruiken. Daarnaast kunnen dynamische energiecontracten, waarbij je energie tegen variabele tarieven inkoopt en verkoopt, een goed alternatief zijn.

Om de impact van terugleverkosten te minimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk opgewekte stroom direct zelf gebruikt. Dit kan door bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden of andere energie-intensieve taken uit te voeren op momenten dat de zon schijnt. Ook het installeren van een opslagsysteem voor energie kan helpen om de kosten te beperken.

De huidige regeling blijft naar verwachting van kracht tot eind 2026. Vanaf 2027 is de bedoeling dat de regeling volledig wordt afgeschaft, hoewel dit nog door de politiek moet worden goedgekeurd.

Absoluut. Ook zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen een duurzame investering. Door direct gebruik te maken van de opgewekte energie of deze op te slaan, kun je nog steeds flink besparen op je energiekosten. De gemiddelde terugverdientijd ligt – zonder saldering – op 3 à 4 jaar.

Krijg je energiebalans op orde

image gerdine losstaand
9
47 reviews