LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
Netcongestie

Netcongestie – Wat kun je als ondernemer doen?

Vraag een adviesgesprek aan

Wat is netcongestie?

Netcongestie betekent letterlijk opstopping op het elektriciteitsnet. Deze opstopping ontstaat wanneer het elektriciteitsnet de vraag of het aanbod van elektriciteit niet aankan. Dit kan leiden tot stroomuitval, hogere energiekosten en beperkingen in de mogelijkheden om je bedrijf uit te breiden.

Om te voorkomen dat jij last krijgt van netcongestie, leggen we je graag uit wat je als ondernemer zelf kun doen, om problemen voor te zijn.

Wil je nu alvast weten wat we voor je bedrijf kunnen doen?

netcongestiekaart-nederland

Nederland kleurt rood

Netcongestie in Nederland zorgt ervoor dat delen van het elektriciteitsnet overbelast raken, vooral door de snelle groei van duurzame energieopwekking zoals zonne- en windenergie. Het net kan de grote hoeveelheden opgewekte stroom soms niet verwerken, wat leidt tot een beperking op nieuwe aansluitingen of uitbreiding van capaciteit.

Dit probleem kleurt veel gebieden op de netcongestiekaart rood, wat betekent dat bedrijven en huishoudens moeite hebben om voldoende capaciteit te krijgen voor hun energiebehoeften. De groei van vraag en aanbod overstijgt daarmee de netcapaciteit.

Heb jij ook te maken met netcongestie door bijv. een beperkte energie aansluiting? Wij helpen je graag verder.

Wat kun je doen tegen netcongestie?

Netcongestie veroorzaakt verschillende grote en kleine problemen in vrijwel heel Nederland. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom vertellen we je graag wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je bedrijf last krijgt van netcongestie.

Wat zijn de gevolgen van netcongestie?

“In juni 2024 stonden er 9.396 wachtenden op de lijst voor afname van elektriciteit (5.116 MW), en nog eens 7.539 op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit (3.664 MW).” (Bron: NetbeheerNederland)De kans is dus groot dat je lang moet wachten op een nieuwe aansluiting of om energie te mogen invoeden. Daarnaast kan netcongestie zorgen voor:

    • Stroomuitval: Dit verstoort je bedrijfsactiviteiten door onbetrouwbare stroomvoorziening.
    • Hogere kosten: Hogere tarieven of zelfs (teruglever)boetes van energieleveranciers, maar ook extra kosten voor noodoplossingen.
    • Beperkte uitbreidingsmogelijkheden: Problemen met het verzwaren of uitbreiden van je aansluiting kunnen de groei van je bedrijf belemmeren.
    • Uitval van omvormers: Door het uitvallen van omvormers mis je energieopbrengsten vanuit je zonnepaneel installatie.

    Wat kun je zelf doen?

    • Laat een energiescan uitvoeren om inzicht te krijgen in het energieverbruik en mogelijke besparingen
    • Investeren in een back-up-systeem
    • Flexibiliteit in energieverbruik: Optimaliseer processen om pieken te verminderen en verbruik beter te spreiden.
    • Eigen opwekking en opslag: Overweeg alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen en een energieopslagsysteem
    • Slimme meters en een slim energiemanagementsysteem (EMS): Een EMS meet en analyseert elektriciteitsgebruik in gebouwen en apparaten, en stuurt bij waar nodig. Dit helpt bij het verminderen van verbruik en optimaliseert energieopwekking en -opslag, waardoor de belasting op het elektriciteitsnet afneemt en je binnen je gecontracteerde transportvermogen blijft. Daarnaast identificeert een EMS inefficiënties en stuurt het energieverbruik.

    Veelgestelde vragen

    Wat zijn de gevolgen van netcongestie voor mijn bedrijfscontinuïteit?

    Als je niks doet aan de gevolgen van netcongestie dan kun je te maken krijgen met:

    1. Vertraagde Aansluitingen: Langere wachttijden voor nieuwe aansluitingen of upgrades.
    2. Beperkte Capaciteit: Minder mogelijkheden voor uitbreiding en installatie van nieuwe apparatuur.
    3. Hogere Kosten: Duurdere noodoplossingen zoals generators en verhoogde energiekosten.
    4. Productieonderbrekingen: Onbetrouwbare stroomvoorziening kan leiden tot verstoring van productieprocessen.
    5. Operationele Beperkingen: Verminderde flexibiliteit en efficiëntie door noodzaak om energieverbruik aan te passen.
    6. Belemmeringen voor Duurzaamheid: Moeilijkheden bij het implementeren van duurzame energieoplossingen.

    Geen prettige vooruitzichten vinden wij. Gelukkig is er genoeg wat je zelf kunt doen om deze gevolgen tegen te gaan.

    Momenten waarop je veranderingen gaat doorvoeren binnen je bedrijf, die invloed hebben op je energieverbruik óf opwek, is het slim om rekening te houden met netcongestie.

    Bijvoorbeeld bij onderstaande situaties:

    • Bij vestiging op een nieuwe locatie
    • Bij uitbreiding of verduurzaming van een bestaande locatie
    • Bij aanpassing van een productieproces

    Als ondernemer kun je proactief inspelen op netcongestie door de volgende stappen te ondernemen:

    1. Energiescan: Laat regelmatig een energiescan uitvoeren om inzicht te krijgen in het energieverbruik en mogelijke besparingen.
    2. Energiebesparende maatregelen: Voer maatregelen in om energie te besparen en piekverbruik te verminderen.
    3. Flexibiliteit in energieverbruik: Optimaliseer processen om pieken te verminderen en verbruik beter te spreiden.
    4. Eigen opwekking en opslag: Overweeg zonnepanelen, windturbines en batterijen om meer zelfvoorzienend te worden.
    5. Slimme meters en een slim energiemanagementsysteem (EMS). Het EMS meet en analyseert elektriciteitsgebruik in gebouwen en apparaten, en stuurt bij waar nodig. Dit helpt bij het verminderen van verbruik en optimaliseert energieopwekking en -opslag, waardoor de belasting op het elektriciteitsnet afneemt en je binnen je gecontracteerde transportvermogen blijft. Daarnaast identificeert een EMS inefficiënties en stuurt het energieverbruik.
    6. Samenwerking met netbeheerders: Plan uitbreidingen en grote veranderingen in energieverbruik in overleg met de netbeheerder.

    Er zijn verschillende oplossingen voor ondernemers die nog geen aansluiting hebben:

    • Duurzame energieopwekking:Zelf duurzame energie opwekken om je eigen energiebehoefte te dekken zonder afhankelijk te zijn van het centrale net.
    • Capaciteitsbeperkende contract: Met capaciteitsbeperkende contracten kunnen ondernemers sneller aangesloten worden of ben je sneller aan de beurt, omdat de wachttijd dan naar beneden kan.
    • Collectieve oplossingen: Collectieve oplossingen zoals energiehubs, de netaansluiting delen of een  groepscontract bieden ruimte voor nieuwe initiatieven achter een bestaande aansluiting.
    • Aansluiting delen (cable pooling): In sommige gevallen kun je ook een aansluiting delen met een  onderneming in de omgeving.
    • Energieopslag: Investeer in eigen opwek en batterijen om opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is.
    • Tijdelijke oplossingen: Gebruik tijdelijke stroomoplossingen zoals een (hybride) aggregaat totdat een permanente aansluiting beschikbaar is.

    Hieronder zie je welke oplossingen je kunt gebruiken om netcongestie tegen te gaan.

    • Slimme meters, energiemanagementsystemen: Deze tools optimaliseren het energieverbruik door real-time monitoring, data-analyse en het afstemmen van verbruik op basis van de beschikbaarheid van energie. Dit helpt inefficiënties te identificeren en het verbruik beter te beheren, wat de druk op het netwerk vermindert.
    • Energieopslagsystemen (batterijen): Helpen bij het balanceren van vraag en aanbod door overtollige energie op te slaan tijdens periodes van lage vraag en vrij te geven tijdens piekmomenten.
    • Duurzame energieopwekking: Installatie van zonnepanelen en windturbines vermindert de druk op het centrale net en maakt bedrijven minder afhankelijk van externe energiebronnen.
    • Elektriciteit omzetten naar andere energievormen: Overtollige elektriciteit kan worden omgezet in andere vormen van energie, zoals warmte, die later kunnen worden gebruikt.
    • Minder verbruiken als het net overbelast is (capaciteitsbeperkend contract): Door capaciteitsbeperkende contracten aan te gaan, kunnen bedrijven hun energieverbruik verlagen tijdens piekmomenten op het netwerk.
    • Netaansluiting delen (cable pooling): Bedrijven kunnen hun netaansluitingen delen, wat de totale belasting op het netwerk vermindert en efficiënter gebruik van de beschikbare capaciteit mogelijk maakt.
    • Directe lijn: Een directe verbinding tussen een productie-installatie en één of meerdere verbruikers, zonder tussenkomst van het openbare elektriciteitsnet, kan de belasting op het centrale net verminderen door direct gebruik van opgewekte energie​.
    • Energiehubs combineren verschillende energiebronnen en opslagmogelijkheden op een centrale locatie. Ze maken het mogelijk om energie lokaal op te slaan en te distribueren, waardoor de afhankelijkheid van het centrale net wordt verminderd en netcongestie kan worden verlicht​​.
    • Eén contract samen met andere bedrijven (groepscontract): Gezamenlijke contracten kunnen bedrijven helpen om energieverbruik beter te coördineren en piekbelastingen te verminderen door gezamenlijke afspraken over verbruik en levering.

    Als je onderstaande vragen kunt beantwoorden, heb je een goed beeld van je huidige situatie en heb je een basis om eventuele investeringsbeslissingen te kunnen nemen.

    1) Afspraken met de netbeheerder:

    • Hoe ziet mijn contract eruit?
    • Hoeveel aansluitingen heb ik voor elektra en gas,
      en wat zijn de bijbehorende EAN-codes?
    • Wat is het gecontracteerd vermogen en volume
      wat ik heb afgesproken met de netbeheerder per
      elektra en gas aansluiting?
    • Wek ik zelf elektriciteit op, en in hoeverre mag ik
      dit terug leveren?
    • Heb ik een aanvraag voor een grotere aansluiting
      bij de netbeheerder neergelegd?

    2 ) Je verbruiksprofiel:

    • Hoe ziet mijn actuele elektriciteitsverbruik eruit
      per kwartier (kwartierdata)?
    • Weet ik hoe mijn verbruik eruit ziet per kwartier
      op een gemiddelde zomer- en winterdag?
    • Hoe verwarm ik mijn pand, tap- en proceswater?
    • Op welke momenten van de dag gebruik ik de
      meeste en minste energie?
    • In welke mate kan ik schuiven in de tijd met mijn
      productieprocessen, (gebouw)installaties of
      laadbehoefte?
    • Kan ik op dit moment gebruik maken van
      energieopslag en/of eigen opwek?
    • Staan er apparaten of installaties soms onnodig
      aan?

    3) Toekomstige ontwikkelingen:

    • Welke groeiambities heb ik de komende jaren, en
      wat is het gevolg voor mijn energieverbruik?
    • Welke zaken worden binnen mijn bedrijf verder
      geëlektrificeerd, en wat is het gevolg voor mijn
      elektriciteitsverbruik?
    • Welke (gebouw)installaties moeten de komende
      jaren vervangen worden, en wat is het gevolg voor
      mijn energieverbruik?
    • Zijn er leveranciers of klanten die eisen gaan
      stellen aan mijn bedrijfsvoering die invloed
      hebben op mijn energiebehoefte?
    • Energie-efficiëntie: Bedrijven moeten voldoen aan wettelijke eisen voor energie-efficiëntie, zoals de EED (Energy Efficiency Directive) en verplichtingen vanuit nationale energieakkoorden.
    • Meldplicht bij netbeheerder: Bedrijven moeten wijzigingen in energieverbruik of opwekking melden bij de netbeheerder.
    • Vergunningsvereisten: Installaties voor energieopwekking kunnen vergunningen vereisen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van zonnepanelen of windturbines.
    • Directe lijnen: Aanmelden van directe lijnen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
    • Rapportage: Grote energieverbruikers moeten periodiek rapporteren over hun energieverbruik en -besparingsmaatregelen.

    Het is belangrijk om de specifieke regelgeving en richtlijnen van je regio te raadplegen, aangezien deze kunnen variëren.

    Krijg je energiebalans op orde

    image gerdine losstaand
    8.9
    46 reviews