Heb je controle over je energiebeheer?
Ontdek hoe je je energieverbruik slimmer en efficiënter kunt managen met ons innovatieve energiemanagementsysteemAls ondernemer wil je controle over je energiekosten, zeker nu stroom niet altijd beschikbaar is (netcongestie) en de kosten blijven stijgen. Je zoekt manieren om energie slim op te wekken, op te slaan en te gebruiken. En misschien wil je er zelfs extra inkomsten mee genereren. Dat alles zonder dat je bedrijf stil komt te staan door hoge kosten of beperkingen. Wij begrijpen die uitdaging.
De belofte van ons Energiemanagementsysteem (EMS)
Een slim EMS geeft je de tools om je energie optimaal te beheren. Hiermee verlaag je niet alleen je energiekosten, maar creëer je ook kansen om extra inkomsten te genereren. Het EMS regelt de opslag, het gebruik en de verkoop van energie, terwijl de zonnepanelen zorgen voor de opwekking. Zo maak je je energiebeheer toekomstbestendig en efficiënt.
Wat levert ons Energiemanagementsysteem je op?
Minder kosten
Slim opwekken, efficiënt gebruiken en energie opslaan zonder verspilling.
Efficiëntie in verbruik
Gebruik energie op de beste momenten voor een optimaal rendement.
Eenvoudig beheer
Hou alles onder controle zonder gedoe—ons EMS regelt het voor je.
Hoe werkt het?
Hoe werkt het?
1.Continu optimaliseren
2.Real-time inzicht
3.Synergie in energie
4.Subsidies en voordelen
Slim energiemanagement: Peakshaving bij Hof van Saksen
Om de piekmomenten op te kunnen vangen en binnen de afgesproken grenzen van de netbeheerder te blijven, heeft Hof van Saksen een grote batterij geplaatst die 200 kWh aan energie kan opslaan. Deze batterij is gekoppeld aan een slim energiemanagementsysteem (EMS). Deze oplossing zorgt voor extra capaciteit wanneer de vraag naar energie te hoog is en helpt het park om niet meer stroom te gebruiken dan is afgesproken (peakshaving).
1
Slim EMS
200
kWh opslagvermogen
100
kw laden/ontladen (0.5C)
Veelgestelde vragen
Wat is een Energiemanagementsysteem (EMS)?
Een EMS is een systeem dat helpt om de opwekking, opslag, en het gebruik van energie te beheren. Het zorgt ervoor dat je minder betaalt voor energie, minder verspilt en soms zelfs geld kunt verdienen door energie te verkopen.
Hoe kan een EMS mijn bedrijf helpen kosten te besparen?
Een Energiemanagementsysteem (EMS) kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren doordat het slimme beslissingen neemt op basis van externe factoren, zoals realtime energieprijzen en weersvoorspellingen. Hier zijn enkele manieren waarop een EMS je helpt om energiekosten te verlagen:
- Optimalisatie op basis van realtime energieprijzen
Het EMS houdt constant de fluctuaties in energieprijzen in de gaten. Hierdoor kan het systeem beslissen om energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn, bijvoorbeeld door je batterij op te laden, en deze energie later in te zetten of terug te verkopen wanneer de prijzen hoger zijn. Dit kan vooral voordelig zijn op de onbalansmarkt, waar prijsverschillen vaak groot zijn. - Voorspellingen op basis van weersverwachtingen
Door gebruik te maken van weersvoorspellingen kan het EMS nauwkeurig berekenen hoeveel energie je zonnepanelen de komende dagen zullen opwekken. Op basis hiervan kan het systeem de meest efficiënte en voordelige manier bepalen om deze energie te gebruiken. Bijvoorbeeld, op zonnige dagen kan het EMS ervoor kiezen om de batterij volledig op te laden en je auto te laten opladen tegen lagere kosten. Op bewolkte dagen kan het systeem energie inkopen wanneer de prijzen het laagst zijn. - Slimme aansturing van apparaten
Het EMS zorgt ervoor dat apparaten binnen je bedrijf of huishouden samenwerken om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld, het kan ervoor zorgen dat je laadpalen, batterijen en zonnepanelen optimaal samenwerken, zodat je gebruikmaakt van zelfopgewekte energie in plaats van dure stroom van het net. - Verlagen van piekbelastingen
Het EMS kan piekbelastingen, wanneer je energieverbruik het hoogst is, helpen beperken door energie te verdelen of op te slaan. Dit voorkomt boetes of extra kosten voor overmatig energieverbruik tijdens piekmomenten.
Hoe worden apparaten aan elkaar gekoppeld en hoe zorgt een EMS voor synergie in energie?
Een EMS koppelt verschillende apparaten, zoals zonnepanelen, batterijen, en laadpalen, door middel van slimme software. Het systeem optimaliseert de samenwerking tussen deze installaties, zodat energieproductie en -verbruik op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld, overtollige zonne-energie kan worden opgeslagen in batterijen en later worden gebruikt of verkocht wanneer de vraag hoog is. Dit creëert synergie in energiebeheer en zorgt voor efficiënte inzet van middelen.
Is een EMS makkelijk te installeren?
Ja, ons EMS is zo ontworpen dat het gemakkelijk aansluit op je bestaande systemen, of je nu zonnepanelen, batterijen of een netaansluiting hebt.
Hoe maakt een EMS het makkelijker om al je duurzame apparaten te beheren via één app?
Met een EMS heb je niet langer meerdere apps nodig om verschillende duurzame apparaten te beheren. Het systeem verbindt alle apparaten, zoals zonnepanelen, batterijen, en laadpalen, via één centrale app. Zo kun je bijvoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen monitoren op basis van weersvoorspellingen en laadinstellingen voor je elektrische auto aanpassen. Daarnaast helpt het EMS bij het naleven van wet- en regelgeving, zoals energiereductiedoelstellingen en duurzaamheidseisen, door inzicht en controle te bieden over je energieverbruik.
Hoe kan een EMS helpen bij noodstroomvoorziening of het boosten van energie bij tekorten van het net?
Een EMS kan noodstroomvoorziening beheren door beschikbare energiebronnen, zoals een batterij of generator, in te zetten wanneer het net tekortschiet. Het systeem detecteert automatisch energietekorten en schakelt over op noodstroombronnen om je bedrijf draaiende te houden. Bovendien kan het EMS pieken in energieverbruik managen door energie op te slaan en te gebruiken wanneer de vraag hoog is, wat helpt om boetes te vermijden en kosten te reduceren.
Hoe helpt een EMS bij het verminderen van netcongestie?
Een EMS helpt netcongestie te verminderen door energie slim te beheren en en in te zetten. Door gebruik te maken van energieopslag en het optimaliseren van het gebruik tijdens piekuren, kan een EMS de druk op het elektriciteitsnet verlichten en bijdragen aan een stabieler energieverbruik.
Is een EMS verplicht?
Een EMS is niet altijd verplicht, maar in bepaalde situaties wel, zoals onder de BOSA-regeling voor sportverenigingen. Deze regeling vereist energiemanagementsystemen voor subsidieaanvragen voor verduurzamingsprojecten. Daarnaast kunnen bedrijven met een bepaald energieverbruik verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen, waaronder het implementeren van een EMS om aan wetgeving zoals de Wet Milieubeheer te voldoen. Hieronder vind je enkele relevante bronnen die deze verplichtingen verder uitleggen:
- BOSA-regeling en EMS-verplichting voor sportverenigingen
De BOSA-regeling biedt subsidies voor sportverenigingen die willen investeren in duurzame energie, waarbij een EMS kan helpen om de energie-efficiëntie te waarborgen:
https://www.dus-i.nl/subsidies/bosa - Wet Milieubeheer en verplichte energiebesparingsmaatregelen voor bedrijven
Bedrijven met een energieverbruik boven een bepaalde drempel (vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ gas) moeten voldoen aan energiebesparingsverplichtingen. Een EMS kan daarbij helpen om aan de eisen te voldoen:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energiebesparingsplicht - Wat is een Energiemanagementsysteem (EMS)?
Dit artikel legt uit wat een EMS precies is en hoe het kan helpen bij energiebeheer en naleving van regelgeving:
https://www.sensorfact.nl/blog/wat-is-een-energiemanagementsysteem-ems/