LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
Scope 12 inspectie

Zonnepanelen: Het belang van een stringplan, ballastplan en legplan (en de Scope-12 keuring!)

Als ondernemer weet je dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zonnepanelen zijn daarbij een logische stap, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Maar voordat je zonnepanelen op je dak laat leggen, zijn er een paar cruciale stappen die je niet wilt overslaan. Vandaag nemen we je mee in drie plannen die essentieel zijn bij een succesvolle installatie: het stringplan, het ballastplan en het legplan. En niet te vergeten, de Scope 12 keuring. Wat zijn deze dingen precies? En waarom zijn ze zo belangrijk voor jouw organisatie?

1. Het stringplan: De routekaart van je energie

Het stringplan is eigenlijk het “elektrische routeplan” van je zonnepaneleninstallatie. Hierin staat welke panelen aan elkaar gekoppeld worden om zo een serie (string) te vormen. Waarom is dit belangrijk? Simpel: het beïnvloedt de efficiëntie van je systeem.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Een goed stringplan zorgt ervoor dat de energieproductie van je zonnepanelen optimaal is, zelfs als bepaalde panelen tijdelijk minder presteren door schaduw of vuil. Geen goed stringplan? Dan kunnen enkele slecht presterende panelen de hele boel omlaag trekken, en dat wil je natuurlijk niet.

2. Het ballastplan: Hou alles op zijn plek

Zonnepanelen liggen vaak los op platte daken. Om ervoor te zorgen dat ze niet verschuiven of wegwaaien bij de eerste de beste storm, heb je een ballastplan nodig. Dit plan laat zien hoeveel gewicht (ballast) je moet toevoegen om de panelen op hun plek te houden. Dat kan bestaan uit betonblokken of andere verzwaringen.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Een goed ballastplan houdt rekening met de windbelasting en de constructie van je dak. Te veel ballast kan je dak beschadigen, en te weinig kan ervoor zorgen dat de panelen gevaarlijk gaan bewegen. Het is dus van groot belang om dit plan zorgvuldig op te stellen, zodat jouw installatie veilig en stabiel blijft.

3. Het legplan: De blauwdruk van je zonnepanelen

Het legplan bepaalt de exacte positie van de zonnepanelen op je dak. Waar komen ze te liggen voor de beste opbrengst? Dit plan houdt rekening met zaken als dakoppervlak, schaduwval en de ligging van het pand ten opzichte van de zon.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Een slim opgesteld legplan zorgt ervoor dat je het maximale rendement uit je panelen haalt. Het optimaliseert de energieopbrengst en voorkomt dat je panelen bijvoorbeeld in elkaars schaduw liggen, wat de productie kan verminderen. Met een goed legplan benut je elke zonnestraal.

4. De Scope-12 keuring: Jouw veiligheidscheck

Naast al deze plannen is er nog één belangrijke stap: de Scope-12 keuring. Dit is een keuring die specifiek gericht is op de veiligheid van zonnepaneelinstallaties. Hier wordt gecontroleerd of de installatie voldoet aan alle veiligheidseisen.

Waarom is dit belangrijk voor jouw organisatie?

Veiligheid staat voorop. Een Scope 12 keuring zorgt ervoor dat je installatie voldoet aan de regels en veilig is voor zowel je pand als je werknemers. Bovendien is het vaak verplicht voor je verzekeraar. Een veilige installatie betekent minder risico op brand of schade, en dat is natuurlijk een hele geruststelling.

Conclusie

Dus, je wilt zonnepanelen op je dak leggen? Top keuze! Maar vergeet niet: het succes van je zonnepaneleninstallatie valt of staat met een goed uitgewerkt stringplan, ballastplan en legplan. En natuurlijk de Scope-12 keuring voor de veiligheid. Hiermee zorg je ervoor dat je bedrijf niet alleen duurzaam, maar ook slim en veilig met energie omgaat.

Benieuwd naar wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? We denken graag met je mee en zetten onze jarenlange ervaring in om een energieoplossing op maat te leveren!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews