LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
zonnepanelen-voordelen

Zonnepanelen blijven een interessante investering voor ondernemers

Je vraagt je misschien af of investeren in zonnepanelen nog steeds een goed idee is voor jouw bedrijf of sportclub, vooral gezien de toenemende uitdaging van netcongestie en het naderende einde van de salderingsregeling. Ondanks deze uitdagingen blijven zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Door slimme oplossingen zoals batterijen en een energiemanagementsysteem (EMS) in te zetten, kun je de voordelen van zonne-energie maximaal benutten en onafhankelijker worden van het overbelaste energienet. In deze blog leggen we uit hoe je met slimme strategieën kunt blijven profiteren van zonne-energie.

Zonnepanelen: Een investering die zichzelf terugverdient

Zonnepanelen blijven een solide investering voor zowel bedrijven als sportclubs, omdat ze niet alleen bijdragen aan lagere energiekosten, maar ook extra inkomsten kunnen genereren. Met grote, vaak onbenutte dakoppervlakken, zijn bedrijven en sportclubs ideaal geplaatst om zonne-energie te benutten. Zonnepanelen kunnen zorgen voor:

  • Extra inkomsten: Je benut je dak optimaal en genereert extra inkomsten zonder extra grond of ruimte in te nemen.
  • Minder afhankelijk van energieleveranciers: Door zelf energie op te wekken, ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en schommelingen in de energieprijzen.
  • Duurzaamheid: Door zelf energie op te wekken, verklein je de ecologische voetafdruk van je bedrijf.
  • Interessant voor duurzame apparatuur: Met eigen opgewekte stroom kun je gemakkelijker investeren in duurzame apparatuur, zoals elektrische voertuigen of energiezuinige machines.

Daarnaast kun je met subsidies en gunstige terugverdientijden vaak binnen vijf jaar je investering terugverdienen. Maar wat doe je als het energienet overbelast is en terugleveren een probleem wordt?

Slimme oplossingen tegen netcongestie: Batterijen en EMS
De combinatie van een batterij en een energiemanagementsysteem (EMS) kan helpen om de impact van netcongestie te minimaliseren en ervoor zorgen dat je zonnepanelen altijd renderen.

  • Batterijopslag: Een batterij slaat de overtollige energie op die je anders terug naar het net zou sturen. Deze opgeslagen energie kun je later gebruiken, bijvoorbeeld op momenten dat de zon niet schijnt of wanneer de energieprijzen hoger zijn. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het net en meer profiteert van je opgewekte energie.
  • Energiebesparende piekafvlakking: Een EMS kan je helpen om je energieverbruik te optimaliseren door apparaten of processen te laten draaien op momenten dat er veel zonne-energie beschikbaar is. Hierdoor verlaag je de druk op het energienet en bespaar je op je energiekosten door slimmer om te gaan met de opgewekte stroom.
  • Bescherming tegen netcongestie: Met een EMS kun je je verbruik in real-time monitoren en de energie sturen naar waar het op dat moment het meeste nodig is. Dit voorkomt dat je onnodig veel teruglevert aan een overbelast net en vermindert het risico dat omvormers uitvallen door congestie.

“Het is gewoon een rekensom,” zegt kalverhouder Kees de Kruif

De kalverhouder uit Uddel, heeft zonnepanelen op zijn dak laten plaatsen en is enthousiast over de voordelen. Voor hem was de keuze puur financieel, en hij zou het zo weer doen. Zijn investering in zonnepanelen zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een stabielere toekomst voor zijn bedrijf.

Zie je op tegen de investering? Zonnepanelen leasen is een optie

Ook als je geen budget hebt om direct te investeren in zonnepanelen, zijn er slimme oplossingen. Kees koos ervoor om zijn zonnepanelen te leasen. De besparing op zijn energierekening dekt zijn leasekosten, waardoor hij alsnog profiteert van de voordelen van zonne-energie zonder een grote investering vooraf te doen. Zoals hij het zelf zegt:

“De stroomkosten vallen weg en daar komen de leasekosten voor in de plaats, maar mijn bedrijf wordt meer waard en ik heb één zorg minder.”

Leasen kan dus een goede manier zijn om te verduurzamen zonder grote investeringen vooraf. Wat leveren zonnepanelen jouw bedrijf of sportclub op?

Wil je weten wat zonnepanelen voor jouw bedrijf, agrarische onderneming, of sportclub kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We maken voor jou een overzicht van het ideale legplan, de terugverdientijd, kosten en opbrengsten. Zo weet je precies wat zonnepanelen in jouw situatie kunnen opleveren.

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews