LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
terugleverboetes-vermijden-zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog interessant als de salderingsregeling stopt in 2027?

De salderingsregeling, die jarenlang zonnepaneeleigenaren heeft geholpen om energieopbrengsten te maximaliseren, staat op het punt te verdwijnen. Volgens het hoofdlijnenakkoord wordt de regeling in 2027 in één keer afgeschaft. Dit roept de vraag op: zijn zonnepanelen dan nog steeds een slimme investering voor bedrijven en sportclubs? Het antwoord blijft volmondig: ja! In deze blog leggen we uit waarom zonnepanelen, zelfs zonder de salderingsregeling, nog steeds interessant zijn.

Wat betekent het verdwijnen van de salderingsregeling in 2027?
Tot nu toe stelt de salderingsregeling zonnepaneeleigenaren in staat om overtollige opgewekte energie weg te strepen tegen energie die op een later moment wordt afgenomen. Dit zorgt voor een snelle terugverdientijd. Maar in 2027 wordt de regeling ineens afgeschaft. Na die datum ontvang je een terugleververgoeding voor energie die je niet zelf gebruikt. Deze vergoeding zal lager zijn dan de prijs die je betaalt voor energie van het net, wat de terugverdientijd iets verlengt.

Toch zijn er meerdere redenen waarom zonnepanelen ook na het wegvallen van de salderingsregeling aantrekkelijk blijven.

Zonnepanelen worden efficiënter en goedkoper
De prijs per wattpiek (WP) is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, en deze trend zet zich door. Dit betekent dat de kosten van zonnepanelen blijven afnemen, wat de investering betaalbaarder maakt. Tegelijkertijd worden zonnepanelen steeds efficiënter, waardoor je meer energie kunt opwekken voor hetzelfde dakoppervlak. Dit alles helpt om de terugverdientijd te verkorten, zelfs zonder de salderingsregeling.

Daarnaast hebben zonnepanelen een lange levensduur en vragen ze weinig onderhoud. Dus ook na het terugverdienen van je investering profiteer je nog jarenlang van gratis zonne-energie.

Voldoen aan de energiebesparingsplicht
Vanaf 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht van kracht voor veel bedrijven. Deze verplichting houdt in dat bedrijven energiebesparende maatregelen moeten nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Zonnepanelen zijn een van de meest effectieve maatregelen om aan deze verplichting te voldoen, zeker met de stijgende energieprijzen. Door te investeren in zonnepanelen zorg je ervoor dat je bedrijf aan de verplichtingen voldoet en op lange termijn bespaart op energiekosten.

Energieopslag: Het verdienmodel van de toekomst
Een van de grote voordelen van zonnepanelen na de afschaffing van de salderingsregeling is de mogelijkheid om energieopslag te gebruiken. Met de toename van zonne-energie in Nederland wordt het aanbod op sommige momenten groter dan de vraag, wat leidt tot negatieve stroomprijzen en uitschakelende omvormers. Dit kan ongunstig zijn, maar biedt ook kansen.

Door een batterij te gebruiken kun je overtollige energie opslaan en op een later moment gebruiken of verkopen wanneer de energieprijzen hoog zijn. Dit biedt een nieuw verdienmodel voor zonnepaneeleigenaren en zorgt ervoor dat je minder afhankelijk wordt van het energienet. Hoewel batterijen momenteel nog duur zijn, worden ze snel goedkoper en toegankelijker. Daarom is het slim om nu al te investeren in zonnepanelen die accu-ready zijn, zodat je in de toekomst gemakkelijk kunt overschakelen op energieopslag.

Zonnepanelen blijven een verstandige keuze, ook zonder salderingsregeling
Hoewel het verdwijnen van de salderingsregeling de terugverdientijd iets langer maakt, blijven zonnepanelen een verstandige investering. De lagere kosten van zonnepanelen, de voordelen van energieopslag, en de verplichte energiebesparing maken het nog steeds aantrekkelijk om in zonne-energie te investeren. Daarnaast dragen zonnepanelen bij aan een duurzame toekomst en verlagen ze je energiekosten op de lange termijn.

Wil je nog profiteren van de salderingsregeling en je voorbereiden op een toekomst zonder?
Wil je investeren in zonnepanelen die klaar zijn voor een duurzame toekomst én accu-ready zijn? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag om je bedrijf of sportclub klaar te maken voor een toekomst met zonne-energie, ook na 2027!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews