LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
zonnepanelen op bedrijfshal

Loadshifting: Slim omgaan met je energieverbruik

In een tijd waarin de energiemarkt fluctueert en duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het belangrijk om efficiënt om te gaan met energie. Loadshifting biedt hierbij een slimme oplossing: door je energiegebruik te verplaatsen naar momenten waarop de tarieven lager zijn, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een stabieler energienetwerk. Maar wat houdt loadshifting precies in, en hoe kan het je organisatie helpen besparen? In deze blog ontdek je hoe je met een Energiemanagementsysteem (EMS), batterijen en dynamische energiecontracten optimaal kunt profiteren van loadshifting en je energiebeheer slimmer kunt inrichten.

Wat is loadshifting?

Loadshifting is simpel gezegd het verplaatsen van je energieverbruik naar momenten waarop de energiekosten lager zijn. In plaats van altijd evenveel energie te gebruiken, probeer je zoveel mogelijk zware processen te laten draaien op momenten dat energie goedkoper is. Vaak is dit ’s nachts of in de daluren, wanneer de vraag naar elektriciteit lager is.

Waarom zou je dat willen? Simpel: door je energieverbruik te verplaatsen, kun je flink besparen op je energierekening. Dit is vooral handig voor bedrijven die veel energie verbruiken, zoals agrarische ondernemingen met melkrobots of irrigatiesystemen. Daarnaast help je mee om het energienetwerk te ontlasten, wat op de lange termijn weer goed is voor de stabiliteit van het netwerk.

Wat betekent loadshifting voor jouw organisatie?

Voor jouw organisatie betekent loadshifting een directe kans om kosten te besparen én duurzamer te opereren. Zeker als je een grootverbruiker bent van elektriciteit, kan de impact aanzienlijk zijn. Het vraagt echter wel om inzicht in je energieverbruik én de flexibiliteit om processen aan te passen. Daar komt een Energiemanagementsysteem (EMS) om de hoek kijken.

“Meten is weten. Door je energieverbruik continu te meten en processen slim aan te passen, kun je zowel optimaliseren als besparen.”

Met een EMS krijg je real-time inzicht in je energieverbruik en de mogelijkheid om slim in te spelen op piekmomenten. Dit stelt je in staat om niet alleen je energiekosten te verlagen, maar ook je CO2-uitstoot te verminderen. Zo draag je actief bij aan een duurzamere toekomst én een gezonde bedrijfsvoering.

Hoe werkt een EMS bij loadshifting?

Een EMS is de spil in je energiebeheer. Het systeem geeft je inzicht in je energieverbruik en helpt je om dit slimmer te organiseren. Het EMS kan processen automatisch aansturen, zodat ze op de juiste momenten energie verbruiken. Je hoeft hier zelf niet constant op te letten: het EMS doet dit voor je.

Stel, je hebt een batterij gekoppeld aan je energieopslag. Het EMS kan dan bijvoorbeeld overdag energie opslaan wanneer de zon schijnt en de zonnepanelen volop draaien. Deze opgeslagen energie gebruik je vervolgens ’s avonds, als de energiekosten hoger zijn. Combineer dit met een dynamisch energiecontract (waarbij de prijs van elektriciteit elk uur kan verschillen) en je hebt een gouden combinatie. Je gebruikt namelijk de goedkoopste energie en haalt het maximale uit je eigen opwekking en opslag.

Praktijkvoorbeeld 1: Een agrarisch bedrijf en loadshifting

Laten we een voorbeeld nemen van een melkveehouderij. Een melkrobot verbruikt veel energie, vooral tijdens piekmomenten. Met loadshifting kan deze veehouder het melken bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts plannen, wanneer de energiekosten lager zijn. Dit is mogelijk omdat het EMS de melkrobot aanstuurt en rekening houdt met de tarieven van een dynamisch energiecontract.

Daarnaast heeft de veehouder zonnepanelen en een batterij om energie op te slaan. Het EMS zorgt ervoor dat de overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij en op het juiste moment wordt ingezet. Zo bespaart de veehouder niet alleen op de kosten, maar werkt hij ook efficiënter en duurzamer.

Praktijkvoorbeeld 2: Een koel- en vriesbedrijf optimaliseert met loadshifting

Niet alleen agrarische ondernemingen kunnen profiteren van loadshifting. Denk bijvoorbeeld aan een koel- en vriesbedrijf. Deze bedrijven gebruiken enorm veel energie om hun koelsystemen continu te laten draaien, en dat brengt hoge kosten met zich mee, vooral als ze draaien tijdens piekuren.

Met behulp van een EMS kan een koelbedrijf zijn koelsystemen zo inplannen dat ze vooral draaien wanneer de energieprijzen laag zijn. Stel dat het bedrijf een batterij en een dynamisch energiecontract heeft. Overdag, wanneer de zon volop schijnt en de zonnepanelen veel energie opwekken, kan het EMS ervoor zorgen dat de batterij volgeladen wordt. Dit geeft het bedrijf de mogelijkheid om in de piekuren (wanneer de energie duurder is) de opgeslagen energie te gebruiken om de koelsystemen van stroom te voorzien. Zo hoeft het bedrijf minder energie van het net af te nemen wanneer de tarieven het hoogst zijn.

Daarnaast kan het EMS in dit geval ook slim inspelen op de flexibiliteit van de koelsystemen. Tijdens daluren, wanneer de energie goedkoper is, kunnen de koel- en vriesinstallaties bijvoorbeeld iets intensiever werken om de temperatuur wat verder te laten dalen. Hierdoor hebben ze tijdens piekuren minder vermogen nodig om op temperatuur te blijven, wat nog meer kostenbesparing oplevert.

Het resultaat? Het koel- en vriesbedrijf bespaart niet alleen op energiekosten, maar werkt ook duurzamer door optimaal gebruik te maken van groene energie en een slimme inzet van de batterij. Bovendien helpen ze op deze manier het energienet te balanceren, wat bijdraagt aan de stabiliteit van het netwerk.

De toekomst is flexibel

Loadshifting biedt talloze mogelijkheden voor ondernemingen om energie slim in te zetten. Het vraagt wat aanpassingen en een goede strategie, maar met de juiste tools zoals een EMS, batterij en dynamisch contract wordt het een stuk eenvoudiger. Je bespaart niet alleen geld, maar draagt ook bij aan een duurzamer en stabieler energienetwerk.

Heb je vragen of wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met loadshifting en energiemanagement? Neem gerust contact met ons op, wij staan klaar om met je mee te denken!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews