LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
zwak-dak-zelfdragend-montagesysteem

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Zo check je het in 5 stappen

Steeds meer bedrijven en ondernemers kiezen voor zonne-energie. Logisch, want zonnepanelen zijn een slimme investering: duurzaam, kostenbesparend én goed voor je imago. Maar… is jouw dak eigenlijk wel geschikt voor zonnepanelen? Het korte antwoord: in veel gevallen wel. Maar er zijn een paar factoren die bepalen hoeveel je eruit haalt. Wij leggen je uit waar je op moet letten – en hoe je jouw dak laat checken op geschiktheid voor zonnepanelen.

1. Ligging en helling van je dak

De opbrengst van zonnepanelen hangt sterk af van de richting en helling van je dak. De ideale situatie?

  • Dak op het zuiden – per zonnepaneel de hoogste opbrengst.
  • Oost- en westgerichte daken – iets minder opbrengst per paneel, maar alsnog zeer rendabel.
  • Noordkant – meestal niet geschikt, te weinig zoninstraling. Veel bedrijven overwegen deze optie nu echter wel i.v.m. netcongestie en optimalisatie van zelfconsumptie.

Let op bij platte daken:
Hoewel zuidgerichte panelen op schuine frames theoretisch het meeste zonlicht vangen, kiezen veel bedrijven voor een oost-west opstelling. Waarom? Zo kun je de panelen dichter op elkaar plaatsen, omdat er minder schaduwvorming is. Daardoor haal je meer zonnepanelen op je dak én een geleidelijkere energieopbrengst verspreid over de dag – ideaal voor bedrijven die overdag continu stroom gebruiken.

Kortom: oost-west op platte daken = slim en efficiënt.

2. Schaduw op je dak? Geen probleem

Ook met schaduw zijn zonnepanelen vaak een optie – bijvoorbeeld als er airco-units, ventilatie-installaties, schoorstenen of andere opbouwen op het dak aanwezig zijn die gedurende de dag schaduw werpen.

Oplossing: gebruik maken van micro-omvormers of optimizers. Deze technologie zorgt ervoor dat elk paneel afzonderlijk functioneert. Daardoor beïnvloedt een paneel in de schaduw niet de prestaties van de rest van het systeem. Zo kun je alsnog een hoog rendement halen uit je zonne-energie.

Let er wel op dat je panelen slim positioneert, met voldoende afstand tot objecten die langdurige of structurele schaduw veroorzaken.

3. Wat voor soort dak heb je?

Niet elk dak is standaard geschikt, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt:

  • Geschikt: schuine daken met dakpannen, platte daken, golfplaten, sandwichdaken.
  • Minder geschikt: rieten daken, leien daken – maar soms zijn hier ook oplossingen voor!

Twijfel je over jouw daktype? Laat een specialist meekijken. Een dakcheck voor zonnepanelen geeft snel duidelijkheid.

4. Hoe stevig is je dakconstructie?

Zonnepanelen zijn licht, maar ze moeten wel veilig worden geplaatst. Vooral bij oudere of verouderde daken is het belangrijk om te kijken of de constructie het extra gewicht aankan. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen die zonnepanelen ook op zwakkere daken mogelijk maken:

  1. (Flexibele) lichtgewicht zonnepanelen
    Voor daken die minder belasting aankunnen, bestaan er speciale lichtgewicht zonnepanelen. Deze zijn dunner en bevatten minder glas of lichtere materialen, waardoor ze vaak 30–50% lichter zijn dan standaardpanelen. Ook zijn er flexibele varianten die zich aan het dakoppervlak aanpassen en zonder montagesysteem bevestigd kunnen worden – ideaal voor bijvoorbeeld lichtgewicht dakbedekking.
  2. Lichtgewicht onderconstructie
    De bevestiging van zonnepanelen gebeurt via een montagesysteem. Er zijn varianten met lichtere aluminium frames of ballastarme systemen, die speciaal zijn ontwikkeld voor zwakkere of lichtgewicht daken. Deze onderconstructies verdelen het gewicht beter en voorkomen overbelasting van het dak.
  3. Zelfdragend montagesysteem
    Een slimme oplossing waarbij het systeem op het dak staat zonder dat het dak zelf als dragende constructie wordt gebruikt. Denk aan een metalen frame dat steunt op eigen draagpunten of op versterkte zones. Deze systemen zijn vooral handig bij grote, oudere bedrijfspanden met een minder sterke dakconstructie.
  4. Versterken van de dakconstructie
    Is het dak echt aan vervanging of renovatie toe? Dan kun je overwegen om meteen de constructie te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door extra balken aan te brengen of verstevigingen op kritieke punten. Dit verhoogt de draagkracht en maakt het dak toekomstbestendig – ook voor andere duurzame investeringen zoals een warmtepomp of airco.

Een goede dakinspectie vooraf is essentieel om te bepalen welke oplossing het beste past bij jouw situatie.

5.Andere factoren om rekening mee te houden

Tot slot spelen ook deze zaken een rol:

  • Beschikbare ruimte op het dak
    Hoe meer ruimte je beschikbaar hebt, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen – en dus hoe meer energie je kunt opwekken. Houd daarbij rekening met obstakels zoals installaties, lichtstraten of ventilatiekanalen. Een slimme dakindeling is cruciaal om het maximale uit je investering te halen. Soms is het ook mogelijk om meerdere dakvlakken te benutten of een deel van het dak met oost-west opstelling in te richten om optimaal gebruik te maken van de ruimte.
  • Monumentaal pand of vergunningsplicht
    Voor monumentale panden of gebouwen in beschermde stads- of dorpsgezichten gelden vaak aanvullende regels. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om zonnepanelen te mogen plaatsen. Ook als je pand eigendom is van een verhuurder of VvE, is het belangrijk om vooraf toestemming te vragen. Laat je hier goed over informeren, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
  • Netcongestie of terugleverbeperkingen
    In steeds meer regio’s in Nederland is het elektriciteitsnet overbelast. Dit kan betekenen dat je tijdelijk geen of minder stroom kunt terugleveren aan het net. Gelukkig zijn er slimme oplossingen, zoals energieopslag in batterijen of het inzetten van een energiemanagementsysteem (EMS), waarmee je je eigen energie optimaal kunt benutten en afhankelijkheid van het net vermindert. Check of er in jouw regio sprake is van congestie, en hoe dit jouw zonneproject kan beïnvloeden.

Doe de dakcheck voor zonnepanelen

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Grote kans van wel – en zo niet, dan is er vaak een slimme oplossing.

Laat je dak checken door een specialist en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn. Zo zet je de eerste stap naar een lagere energierekening én een duurzamer bedrijf.

Gratis Dakscan

Doe nu de gratis dakscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen!

Gratis dakscan
image 7

Krijg je energiebalans op orde

Hidden
image gerdine losstaand
9
47 reviews