LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
energie-analyse

Hoe verdien je geld met een batterij, een EMS en een dynamisch contract?

Er wordt steeds meer over gepraat; geld verdienen met je eigen opgewekte (duurzame) energie. Een batterij voor energieopslag, een energiemanagementsysteem (EMS) en een dynamisch energiecontract kunnen je daarbij helpen. Maar hoe werkt dat precies? En waarom zou je hierin investeren?

Wat is het?

Batterij voor energieopslag

Een batterij voor energieopslag doet eigenlijk precies wat de naam zegt: het slaat energie op. Denk aan een grote powerbank, maar dan voor je bedrijf. Deze batterij laadt op wanneer de energieprijzen laag zijn (of wanneer je zelf bijvoorbeeld met zonnepanelen energie opwekt) en geeft energie af wanneer de prijzen hoog zijn of wanneer je direct veel energie nodig hebt.

Energiebesparings- en managementsysteem (EMS)

Een EMS is de slimme controller van je energie. Het systeem analyseert en beheert hoeveel energie je verbruikt, op welk moment en waar de pieken liggen. Het zorgt ervoor dat je batterij op het juiste moment wordt geladen en ontladen, en het optimaliseert het energieverbruik van al je apparaten. Een EMS maakt het proces niet alleen efficiënter, maar ook inzichtelijker.

Dynamisch energiecontract

Dit type contract speelt slim in op schommelingen in de energiemarkt. De prijs van energie kan per uur verschillen, afhankelijk van vraag en aanbod. Met een dynamisch contract betaal je geen vast tarief, maar juist de actuele marktprijs. Dit biedt kansen om in te kopen wanneer de prijzen laag zijn en zo je kosten te drukken.

Hoe werkt het?

Het proces is eigenlijk eenvoudiger dan je misschien denkt. Stel je voor dat je bedrijf zonnepanelen heeft. Overdag wek je dan stroom op en deze kun je meteen gebruiken. Maar op een zonnige dag heb je vaak meer energie dan je direct verbruikt. Je EMS merkt dit op en stuurt de overtollige energie naar je batterij voor opslag. ’s Avonds, als de zon niet meer schijnt en de energieprijzen hoger liggen, gebruik je de opgeslagen energie in plaats van dure stroom van het net.

Met een dynamisch contract ga je nog een stap verder. Het EMS houdt continu de energieprijzen in de gaten. Zijn de prijzen laag? Dan zorgt het ervoor dat je batterij wordt opgeladen met goedkope stroom. Zijn de prijzen hoog? Dan schakelt het EMS over op de batterij, waardoor je geen dure stroom hoeft af te nemen.

En dat is niet alles. In sommige gevallen kun je zelfs je opgeslagen energie verkopen aan het net wanneer de prijzen hoog zijn. Je wordt dus niet alleen slimmer in je verbruik, maar je kunt ook nog eens geld verdienen met de energie die je opslaat!

Waarom zou je dit doen?

  • Kostenbesparing
    De meest voor de hand liggende reden is dat je flink kunt besparen op je energierekening. Door slim in te kopen en je eigen energie te gebruiken op de momenten dat de prijzen hoog zijn, verlaag je je kosten.
  • Duurzaamheid
    Niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu profiteert. Je verbruikt meer van je eigen opgewekte (duurzame) energie en haalt minder energie van het net. Dat betekent een lagere CO₂-uitstoot, wat goed is voor het milieu én voor je imago als duurzaam bedrijf.
  • Flexibiliteit
    Een dynamisch energiecontract biedt je de flexibiliteit om in te spelen op de markt. Dit betekent dat je niet vastzit aan hoge tarieven, maar profiteert van de schommelingen in de energieprijzen.
  • Verdienmodel
    Naast besparen kun je met een batterij en EMS ook verdienen. Door op het juiste moment energie aan het net terug te leveren, kun je profiteren van hoge marktprijzen. Zo wordt je batterij een bron van inkomsten in plaats van een kostenpost.
  • Toekomstbestendig
    Met de groeiende vraag naar energie en de stijgende energieprijzen is het belangrijk om als bedrijf vooruit te denken. Een slimme investering in energieopslag en managementsystemen maakt je bedrijf klaar voor de toekomst, waarin energiebeheer een steeds grotere rol gaat spelen.

Conclusie

Het combineren van een batterij voor energieopslag, een EMS en een dynamisch energiecontract is een slimme manier om als bedrijf je energiekosten te verlagen én zelfs geld te verdienen. Het is een duurzame, toekomstbestendige oplossing waarmee je de controle over je energieverbruik in handen neemt.

Kortom: je bespaart, je verdient, en je werkt ook nog eens mee aan een schonere wereld. Wat wil je nog meer?

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews