LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
Foto 08 11 2022 11 06 06

Hoe maak je je boerderij toekomstbestendig? Het verhaal van Maatschap Veening

Verduurzamen is tegenwoordig belangrijker dan ooit, of je nu een particulier, een sportclub of een groot bedrijf runt. Steeds meer ondernemers zetten stappen om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Thijs Veening, van Maatschap Veening in Noordwolde, vertelt hoe hij zijn melkveebedrijf met 280 koeien verduurzaamt en wat hem inspireert om duurzaam te ondernemen. Zijn verhaal laat zien hoe je slim kunt omgaan met energie en natuur, zonder de passie voor het boerenleven te verliezen.

De Veening-familie en duurzaamheid
Al vier generaties lang runt de familie Veening hun melkveebedrijf, en duurzaamheid zit hen in de genen. Thijs werkt samen met zijn vader en opa op het erf, en ook zijn kinderen groeien op met de boerderij. Hij hoopt dat zij op een dag het stokje zullen overnemen. Voor Thijs is het belangrijk om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken, niet alleen om het bedrijf door te geven aan de volgende generatie, maar ook om bij te dragen aan de natuur en duurzame voedselproductie.

“Als ik zie hoe alles samenkomt – het werken in de natuur, de grazende koeien en de goede melk die uiteindelijk naar Campina gaat – dan maakt me dat trots,” vertelt Thijs.

Welke verduurzamende maatregelen heeft Thijs genomen?

Bij Maatschap Veening is duurzaamheid meer dan alleen energie besparen. Het draait om het zorgen voor de natuur, de dieren en efficiënt omgaan met energie. Hieronder lees je hoe Thijs dat aanpakt.

  • Weidevogelbeheer
    Thijs zet zijn land in voor het behoud van de weidevogel. Dit doet hij niet voor de vergoeding, want die dekt de kosten niet, maar vanuit een passie voor de natuur. “Het is mooi om te zien dat je iets kunt teruggeven aan de natuur terwijl je met je bedrijf bezig bent.”
  • Oude koeien in de wei
    Bij het fokken let Thijs op de bouw en balans van zijn koeien, zodat ze lang gezond blijven en oud kunnen worden. De koeien mogen op hun oude dag genieten in de wei, omdat een gezonde levensduur belangrijk is voor zowel het bedrijf als de dieren zelf.
  • Slimme energiebesparing: melk koelen en warmte hergebruiken
    De melk op de boerderij wordt gekoeld met een platenkoeler, en de warmte die daarbij vrijkomt wordt slim hergebruikt om het CV-systeem te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de energie optimaal benut wordt en er minder verloren gaat.
  • Zonnepanelen en slim energiebeheer
    Sinds kort heeft de boerderij zonnepanelen waarmee ze hun eigen energie opwekken. Thijs en zijn team gebruiken een app om in real-time het energieverbruik te monitoren. Als ze zien dat er op bepaalde momenten meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, zetten ze motoren aan om het gebruik af te vlakken en de energie optimaal te benutten.

“Het doel is om de pieken zo mooi mogelijk af te vlakken, zodat we uiteindelijk volledig op onze eigen energie kunnen draaien,” zegt Thijs.

Kijken naar de toekomst: meer hergebruik van energie
Thijs is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zijn bedrijf nog duurzamer te maken. Eén van zijn ideeën is om de warmte die vrijkomt bij het melkkoeien te gebruiken voor vloerverwarming. Daarnaast overweegt hij om mee te doen met het initiatief ‘rood voor rood’, waarbij buurtbewoners energie kunnen kopen die op de boerderij wordt opgewekt. Om dat mogelijk te maken, zou hij meer zonnepanelen of zelfs een windmolen willen plaatsen.

De tip van Thijs voor andere ondernemers
Thijs weet dat verduurzamen soms spannend kan zijn, maar zijn advies aan andere ondernemers is duidelijk: “Stap vooral uit je comfortzone.” Door met anderen te praten over verduurzaming ontdek je vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Er zijn volop subsidies en financieringsmogelijkheden, en de weg naar verduurzaming hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt.

“Zie je kansen voor je bedrijf? Pak die dan,” zegt Thijs. “Het kan je bedrijf echt verder helpen.”

Wil jij ook net als Thijs verduurzamen?
Of je nu op zoek bent naar advies over energieoplossingen, hulp bij het aanvragen van subsidies of ondersteuning bij de uitvoering van je verduurzamingsplannen, wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op, en samen kijken we naar de beste oplossingen voor jouw boerderij, bedrijf of sportclub.

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews