LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
energiemarkt-energieopslag

Energieopslag en de energiemarkt: Hoe werkt het?

Als je een lamp aandoet of je telefoon oplaadt, denk je er misschien niet bij na waar die stroom vandaan komt. Je stopt gewoon de stekker in het stopcontact, en voilà! Maar achter dat simpele stopcontact schuilt een groot en complex systeem: de energiemarkt. Deze markt zorgt ervoor dat elektriciteit altijd beschikbaar is, of het nu zonnig is, stormt, of iedereen tegelijk aan het koken slaat. In dit blog lichten we toe hoe de energiemarkt in elkaar steekt en wat energieopslag daar mee te maken heeft.

Wat is de energiemarkt eigenlijk?

De energiemarkt kun je zien als een gigantisch digitaal marktplein. Hier ontmoeten energieproducenten (zoals wind- en zonneparken, kolencentrales en gascentrales) en energieleveranciers elkaar om elektriciteit te kopen en verkopen. Dit gebeurt in verschillende “kraampjes” die we markten noemen. Net zoals op een gewone markt wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod.

Een belangrijke uitdaging is dat elektriciteit niet makkelijk kan worden opgeslagen. Wat wordt opgewekt, moet vrijwel direct verbruikt worden. Stel je voor dat een bakker elke dag precies genoeg brood moet bakken voor zijn klanten, zonder te veel of te weinig. Dit vraagt om perfecte timing en afstemming, en dat maakt de energiemarkt behoorlijk ingewikkeld.

De verschillende energiemarkten

Om het stroomverbruik goed te regelen, zijn er verschillende soorten energiemarkten:

  • De lange-termijnmarkt
    Op de lange-termijnmarkt gebeurt maken energieproducenten en leveranciers afspraken over hoeveel elektriciteit er over een jaar of langer geleverd wordt. Dit helpt om stabiele prijzen te garanderen.
  • De day-ahead markt
    Dit is de markt waar stroom voor de volgende dag wordt gekocht en verkocht. Energiebedrijven voorspellen hoeveel elektriciteit er morgen nodig is en zorgen dat dat klaarstaat.
  • De intraday markt
    Op de intraday markt wordt elektriciteit op de dag zelf verhandeld, om in te spelen op onverwachte veranderingen, zoals een plotselinge storm of een piek in verbruik.

Waarom moet vraag en aanbod in balans zijn?

In de energiewereld is balans alles. De elektriciteit die wordt opgewekt moet exact gelijk zijn aan wat we verbruiken. Als er te weinig is, krijgen we stroomuitval. Is er te veel, dan raakt het net overbelast. Hier komen partijen zoals netbeheerder TenneT om de hoek kijken. Zij zorgen ervoor dat de balans op het net wordt bewaakt en herstellen als dat nodig is.

Wat is energieopslag, en waarom is het zo belangrijk?

Nu wordt het interessant! Energieopslag is simpelweg het bewaren van overtollige energie voor later gebruik. Denk aan een powerbank voor je telefoon, maar dan op grote schaal. Met technologieën zoals batterijen, waterkrachtreservoirs en zelfs vloeibare lucht kunnen we energie opslaan die niet direct nodig is.

Bijvoorbeeld: als de zon schijnt en zonnepanelen meer energie opwekken dan je huis gebruikt, kun je die energie opslaan in een batterij. ’s Avonds, als de zon weg is, gebruik je die opgeslagen energie. Slim toch?

Hoe helpt energieopslag de energiemarkt?

Energieopslag speelt een cruciale rol op de energiemarkt. Hier zijn een paar manieren waarop het helpt:

  • Balanceren van het net
    Als er te veel stroom is, kan het worden opgeslagen in batterijen. Dit voorkomt dat het net overbelast raakt.
  • Gebruik tijdens piekmomenten
    Tijdens drukke momenten, bijvoorbeeld als iedereen thuiskomt van werk, kan opgeslagen energie worden gebruikt om aan de vraag te voldoen. Dit noemen we ook wel “peakshaving“.
  • Ondersteunen van duurzame energie
    Wind en zon zijn fantastisch, maar niet altijd betrouwbaar. Door opslag kunnen we energie gebruiken wanneer de natuur even niet meewerkt.

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Energieopslag en een goed functionerende energiemarkt zorgen ervoor dat je altijd stroom hebt, tegen een betaalbare prijs. Het maakt ook de overgang naar duurzame energiebronnen zoals wind en zon een stuk makkelijker. Voor bedrijven is het bovendien een slimme manier om energiekosten te besparen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

De toekomst van energie is slim en flexibel

De energiemarkt is misschien ingewikkeld, maar het idee erachter is simpel: zorgen dat jij altijd stroom hebt, of het nu waait, regent, of de zon schijnt. Energieopslag is daarbij de sleutel tot een duurzame en stabiele energievoorziening. Het helpt ons niet alleen vandaag, maar ook om voorbereid te zijn op de toekomst.

Heb je vragen of wil je weten hoe jouw bedrijf energieopslag kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op. Samen werken we aan een slimmere energietoekomst!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
9
47 reviews