LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
96e25b12 145b 40b8 8f80 60a24ff84dab

Energie besparen als bedrijf: Hoe Keurslagerij Steltenpool de energierekening omlaag kreeg

Verduurzamen is voor bedrijven belangrijker dan ooit. Energiekosten stijgen, en duurzame oplossingen worden steeds meer de norm. Maar hoe pak je dat aan? We spraken met Gerard Steltenpool, eigenaar van Keurslagerij Steltenpool in Hoevelaken, over energie besparen als bedrijf om te ontdekken welke stappen hij heeft gezet om zijn energieverbruik te verminderen. Gerard’s verhaal biedt waardevolle inzichten die ook voor jouw organisatie relevant kunnen zijn.

Ondernemen met oog voor energie
Gerard Steltenpool heeft sinds 1988 zijn eigen Keurslagerij, waar hij naast vlees ook complete maaltijden en vegetarische opties aanbiedt. Door zijn ondernemerschap heeft hij zijn bedrijf steeds verder ontwikkeld, en energiemanagement is hier een onderdeel van.

Samenwerken aan energiebesparing
De hoge energieprijzen in 2022 brachten Gerard ertoe om nog meer te letten op het energieverbruik van zijn slagerij, die normaal rond de 120.000 kWh per jaar ligt. Samen met zijn team onderzocht hij hoe ze hun gewoontes konden aanpassen om minder energie te verbruiken. Dit soort gedragsveranderingen, zoals lichten uitdoen als ze niet nodig zijn en apparatuur alleen gebruiken als het echt moet, leverden al snel 3.000 kWh aan besparing op in de eerste maand. Zo nam hun energierekening met €5.000 af.

Welke verduurzamingsmaatregelen heeft Gerard genomen?
Gerard heeft al diverse stappen gezet om zijn slagerij duurzamer te maken, die ook voor andere bedrijven toepasbaar zijn:

  • Duurzaam verpakte producten: Gerard gebruikt waar mogelijk verpakkingen van rietsuiker en duurzaam plastic.
  • Ledverlichting: Alle lampen zijn vervangen door ledverlichting, wat al snel 50% energiebesparing opleverde.
  • Dichte koelingen: In plaats van open koelingen koos Gerard voor dichte presentatiekoelingen om energie te besparen.
  • Warmteterugwinning: De warmte van de koelmotoren wordt gebruikt om een 300-liter boiler te verwarmen, wat voor extra besparing zorgt.
  • Lokale producten: Waar mogelijk haalt hij zijn producten lokaal, wat transportkosten en CO2-uitstoot vermindert.
  • Zonnepanelen: Op het dak van zijn slagerij heeft Gerard 34 zonnepanelen geplaatst, wat helpt om een deel van het energieverbruik te compenseren.


Energieverbruik slim managen
Door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract, kan Gerard zijn energieverbruik per tijdstip monitoren. Overdag, wanneer zijn zonnepanelen de meeste energie opwekken, plant hij activiteiten zoals wassen en drogen. Hierdoor benut hij niet alleen zonne-energie optimaal, maar kan hij ook extra besparen door energie te gebruiken op momenten dat de prijs lager is.

Slim energiemanagement voor bedrijven en sportclubs
Wil je het maximale uit je energieverbruik halen? Een slim energiemanagementsysteem (EMS) kan helpen om inzicht te krijgen in je verbruik en dit te optimaliseren. Voor bedrijven en sportclubs is dit een waardevolle tool om energieverbruik efficiënt te plannen en automatisch te sturen wanneer de energiekosten laag zijn. Zo bespaar je op energiekosten zonder extra investeringen te hoeven doen.

Kijken naar de toekomst
Gerard heeft nog grote plannen: hij wil graag een carport bouwen om daar extra zonnepanelen op te plaatsen, waarmee hij hoopt zijn slagerij energieneutraal te maken. Dit soort investeringen kosten tijd en geld, maar ze zijn de moeite waard op de lange termijn.

De besparingstip van Gerard voor ondernemers
Gerard raadt aan om te kijken naar een app zoals die van Nieuwe Stroom. Hiermee kun je precies zien wanneer stroom het goedkoopst is, zodat je je energie-intensieve activiteiten slim kunt plannen. Het kost je geen enkele investering, maar kan direct voor flinke besparingen zorgen.

Wil je net als Gerard je bedrijf of sportclub verduurzamen?
Benieuwd hoe jij net als Gerard energie kunt besparen? Wij staan klaar om je te helpen met advies op maat, het aanvragen van subsidies, en het realiseren van duurzame oplossingen zoals zonnepanelen, batterijen en een slim energiemanagementsysteem. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen in je duurzame ambities!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews