LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
zonnepanelen op bedrijfshal

Hoe ga je om met een overbelast energienet?

Slimme oplossingen voor bedrijven en sportclubs

Het energienetwerk raakt soms overbelast, wat een uitdaging is voor iedereen die zelf energie opwekt, zoals bedrijven en sportclubs met zonnepanelen. Maar wat betekent dit precies, en hoe kun je het beste omgaan met dit probleem? We nemen je mee in drie praktische tips om het maximale uit je zonnepanelen te halen, zelfs als het energienet vol raakt.

Wat is een overbelast energienet?
Zowel bedrijven als sportclubs met een kleinverbruiksaansluiting zijn aangesloten op het laagspanningsnet. Dit is ook waar zonnepanelen op worden aangesloten. Rond het middaguur, wanneer zonnepanelen het meeste energie opwekken, kan de spanning op het net te hoog worden omdat het aanbod groter is dan de vraag. Wanneer dit gebeurt, schakelen omvormers uit om te voorkomen dat apparatuur beschadigd raakt. Dit betekent dat je op dat moment geen energie kunt terugleveren aan het net en inkomsten misloopt.

Hoe kun je dit probleem slim aanpakken?
Hoewel een overbelast energienet vervelend kan zijn, zijn er manieren om dit aan te pakken. Hier zijn drie tips die zowel bedrijven als sportclubs helpen om het meeste uit hun zonnepanelen te halen.

  1. Kies voor kwaliteit
    Zowel voor sportclubs als bedrijven is het belangrijk dat je investeert in een zonnepaneleninstallatie van hoge kwaliteit. Een van de belangrijkste factoren is de juiste kabeldikte en omvormerinstellingen. Dunne kabels of onjuiste aansluitingen kunnen ervoor zorgen dat je omvormers sneller uitvallen.

Zoals de woordvoerder van Liander zegt: “Fouten zoals verkeerde omvormer-instellingen of te dunne kabels kunnen voortijdige uitval van omvormers veroorzaken.”

Kies daarom voor een installateur die ervaring heeft met jouw type dak en de juiste materialen gebruikt.

  1. Voorbereiden op energieopslag

    Een goede manier om netoverbelasting te voorkomen is door de energie die je niet direct gebruikt op te slaan in een batterij. Je hebt hiervoor een omvormer nodig die ‘batterij-ready’ is. Daarnaast raden we aan om eerst inzicht te krijgen in je energieverbruik met een Energiemanagementsysteem (EMS). Zo kun je patronen in je verbruik zien en de optimale batterijcapaciteit bepalen.

    Wil je precies weten welke batterijcapaciteit het beste bij jouw situatie past? Wij kunnen je hierbij helpen met een gratis QuickScan, waarmee we naar jouw energieverbruik kijken en een inschatting maken van de ideale batterijcapaciteit.
  1. Slim omgaan met energie
    De simpelste manier om de spanning op het energienet te verlagen, is door slim om te gaan met je energieverbruik. Grote verbruikers zoals elektrische voertuigen, warmtepompen of andere apparaten kunnen worden aangesloten op dezelfde fase als je omvormer. Zo gebruik je energie op de momenten dat je zonnepanelen het meeste opwekken.

    Een EMS kan ook helpen bij het optimaliseren van je verbruik door bijvoorbeeld grootverbruikers in te schakelen wanneer er een overschot aan zonne-energie is.

Praktijkvoorbeeld: Een boer in Zegveld
In Zegveld liep een boer ook tegen de beperkingen van het energienet aan toen hij zonnepanelen wilde plaatsen. Hij wilde de voordelen van zonne-energie, zonder de zorgen van een overbelast net. Wij hebben hem geadviseerd om vier Huawei omvormers te installeren, die klaar zijn voor een toekomst met accuopslag. Door zijn energieverbruik nauwkeurig te meten met een datalogger, kan hij in de toekomst eenvoudig een accupakket laten plaatsen dat perfect aansluit op zijn energiebehoeften.

Door slim te plannen en voorbereid te zijn op energieopslag, is deze boer nu klaar voor de toekomst, zonder zorgen over het energienet.

Conclusie: Voorbereid op de toekomst
Of je nu een sportclub of een bedrijf runt, een overbelast energienet hoeft geen obstakel te zijn voor jouw duurzame plannen. Door te kiezen voor kwalitatieve installaties, voor te bereiden op energieopslag en slim om te gaan met je energieverbruik, kun je maximaal profiteren van je zonnepanelen.

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met slimme energieoplossingen? Vraag onze gratis QuickScan aan en ontdek welke batterijcapaciteit het beste past bij jouw verbruik!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews