LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
scope-12-keuring-zonnepanelen

De afschaffing van de salderingsregeling: Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 is een onderwerp dat momenteel veel ondernemers in Nederland bezighoudt. Tot nu toe was de regeling een aantrekkelijke manier voor bedrijven (en huishoudens) om hun zonnepanelen rendabel te maken. Maar met de aankomende veranderingen moet je goed nadenken over hoe je je bedrijf hierop gaat voorbereiden. Wat kun je verwachten? En hoe kun je je het beste positioneren voor de toekomst? Laten we eens inzoomen op de mogelijke gevolgen en hoe je slim kunt inspelen op de situatie.

Wat is de Salderingsregeling ook alweer?

De salderingsregeling is de regeling die eigenaren van zonnepanelen in staat stelde om de stroom die ze produceerden, maar niet direct verbruikten, terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De waarde van die teruggeleverde stroom werd verrekend met de stroom die ze zelf afnamen van het net. Met andere woorden: als je meer energie opwekte dan je verbruikte, kreeg je die extra energie ‘gratis’ terug, via een verrekening op je energierekening. Klinkt aantrekkelijk, toch?

Maar deze regeling gaat dus verdwijnen. Vanaf 2027 ontvang je enkel nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom, en die zal vaak lager zijn dan de prijs die je zelf betaalt voor energie van het net. Dit betekent dat je minder voordeel haalt uit het terugleveren van stroom. Maar wat betekent dit precies voor jouw bedrijf?

Wat gaat dit betekenen voor jouw bedrijf?

De grootste verandering is dat de focus zal verschuiven van terugleveren naar zelfverbruiken. Omdat de salderingsregeling verdwijnt, is het financieel voordeliger om zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom direct te gebruiken. Dit betekent dat je niet langer afhankelijk moet zijn van het net, wat een aantal voordelen kan opleveren:

  • Lagere energiekosten: Als je zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom kunt gebruiken, hoef je minder energie van het net af te nemen, wat je maandlasten kan verlagen.
  • Meer controle: Je hebt meer grip op je energieverbruik en kunt het gebruik van stroom beter afstemmen op je eigen productie.
  • Duurzaam ondernemen: Het gebruik van eigen, groene energie draagt bij aan een duurzamer bedrijfsmodel, wat steeds belangrijker wordt voor je klanten en investeerders.

Opslaan van energie: De toekomst is batterijen

Wat nu waarschijnlijk gaat gebeuren, is dat er een grotere nadruk komt op het opslaan van energie. En dan hebben we het natuurlijk over batterijen. Hoeveel energie je van je zonnepanelen kunt gebruiken, is immers afhankelijk van het moment van de dag. Heb je bijvoorbeeld overdag veel energie opgewekt, maar verbruik je die energie niet meteen? Dan is het zonde als je die energie niet kunt gebruiken zodra je het nodig hebt.

Dit maakt batterijen een essentieel onderdeel van de nieuwe energieketen voor bedrijven. Deze systemen kunnen de overtollige energie die je op een zonnige dag produceert opslaan, zodat je deze later kunt gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of tijdens de avonduren als je energieverbruik hoger is.

Komt er een run op batterijen?

De verwachting is dat de vraag naar energieopslag in de nabije toekomst aanzienlijk zal stijgen. Aangezien bedrijven steeds meer zelfvoorzienend willen worden in hun energiebehoefte, wordt het opslaan van zonne-energie steeds crucialer. En dat zou wel eens kunnen betekenen dat de vraag naar batterijen flink omhoog gaat.

Wat betekent dit voor de markt? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

  • Prijsstijgingen: De toegenomen vraag naar batterijen kan de prijzen opdrijven. Dit heeft te maken met de beperkte productiecapaciteit en de hoge kosten van grondstoffen die voor batterijen worden gebruikt, zoals lithium. Dus als je nu al weet dat je een batterij nodig hebt, kan het voordelig zijn om vroegtijdig te investeren.
  • Beschikbaarheid: Met de grotere vraag naar batterijen kan het zijn dat de leveringsketens onder druk komen te staan. Dit kan de levertijd van batterijopslagsystemen verlengen. Wil je geen risico lopen op lange wachttijden, dan kan het verstandig zijn om je nu alvast goed te informeren en misschien zelfs je bestelling te plaatsen voordat de markt overspoeld wordt.
  • Innovatie en kostendalingen: Gelukkig is de batterijtechnologie in de afgelopen jaren al flink verbeterd, en de verwachting is dat de prijzen op de lange termijn zullen dalen door schaalvoordelen en technologische vooruitgang. Bedrijven die nu de juiste keuze maken, kunnen later wellicht profiteren van lagere kosten.

Moet je je voorbereiden?

Nu de veranderingen dichterbij komen, is het verstandig om je bedrijf voor te bereiden op de afschaffing van de salderingsregeling. Dit is het moment om te overwegen hoe je je energieverbruik kunt optimaliseren en welke rol energieopslag voor jouw bedrijf kan spelen.

  • Investeer in een batterijopslagsysteem: Heb je al zonnepanelen, of ben je van plan deze aan te schaffen? Dan is het slim om ook naar batterijopslag te kijken. Dit kan je helpen om de opgewekte energie efficiënt te benutten, zelfs nadat de salderingsregeling is afgeschaft.
  • Slimme energiebeheersystemen: Overweeg om naast batterijen ook te investeren in slimme energiemeters of -software die je helpt om je energieverbruik optimaal af te stemmen op je productie van zonne-energie.
  • Verken subsidies en regelingen: De overheid biedt vaak subsidies en fiscale voordelen voor bedrijven die investeren in duurzame energieoplossingen. Dit kan helpen om de investering in batterijopslag of zonnepanelen aantrekkelijker te maken.
Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
9
47 reviews