LedsGoEco heet vanaf september 2024 Enigine
Campagne afbeelding

5 tips om groene vrijwilligers voor je sportclub te werven én te behouden

Groene vrijwilligers zijn een waardevolle aanwinst voor elke sportclub. In een tijd waarin verduurzaming steeds belangrijker wordt, zijn deze vrijwilligers goud waard. Het is al een uitdaging om genoeg vrijwilligers te vinden, laat staan mensen die zich specifiek inzetten voor het milieu en duurzaamheid. Daarom delen we 5 tips om groene vrijwilligers te werven én te behouden voor jouw sportclub.

  1. 1. Laat zien dat je vrijwilligers waardeert
    Waardering is essentieel om vrijwilligers betrokken te houden. Of je nu in het voorbijgaan een compliment maakt of een speciaal moment creëert om hen in het zonnetje te zetten – een bedankje doet wonderen. Denk bijvoorbeeld aan een “Vrijwilligers Wall of Fame” in het clubhuis of organiseer een dag waarop alle vrijwilligers extra aandacht krijgen. Hoe meer je hun inzet erkent, hoe groter de kans dat ze zich blijven inzetten voor de club.
  2. 2. Geef je groene vrijwilliger op voor de ‘Groene Vrijwilliger van het Jaar’ verkiezing
    Wil je je waardering nog verder laten zien? Geef je groene vrijwilliger op voor de ‘Groene Vrijwilliger van het Jaar’-verkiezing. Het is een eenvoudige manier om te laten zien hoe belangrijk deze persoon is voor jullie club. Bovendien krijgt de winnaar een welverdiend weekendje weg. Een mooie beloning voor al het harde werk!
  3. 3. Begrijp wat groene vrijwilligers motiveert
    Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit wordt een groene vrijwilliger gedreven door de behoefte om iets goeds te doen voor de natuur en bij te dragen aan natuurbescherming. Door in je communicatie te benadrukken hoe vrijwilligers kunnen bijdragen aan het vergroenen van jullie club, trek je hen sneller aan. Nadruk op samenwerking, buitenactiviteiten en het gevoel iets positiefs te doen voor het milieu zijn sterke motivatoren.
  4. 4. Maak je groene vrijwilliger verantwoordelijk voor het parkbeheer
    Het geven van verantwoordelijkheid is een uitstekende manier om vrijwilligers te binden. Maak van je groene vrijwilliger een parkbeheerder en geef hem of haar de taak om het groen op jullie sportpark te onderhouden. Laat hem of haar planten toevoegen die de biodiversiteit verbeteren of insecten aantrekken. Zo voelt de vrijwilliger zich verantwoordelijk voor de natuur op jullie terrein, en creëer je een duurzame win-win situatie voor de club.
  5. 5. Zorg voor flexibel vrijwilligerswerk
    Jongeren zijn vaak bereid om vrijwilligerswerk te doen, maar willen meestal geen langdurige verplichting aangaan. Flexibiliteit is hierbij de sleutel. Creëer laagdrempelige, tijdelijke projecten zoals een team voor de installatie van zonnepanelen, een plastic opruimactie of een energie-besparingssessie. Door korte en afgebakende taken aan te bieden, kun je gemakkelijker jonge vrijwilligers aantrekken.

Koester je groene vrijwilligers

Heb jij al een groene vrijwilliger rondlopen op je sportclub? Koester hem! Zet hem in het zonnetje, spreek je waardering uit en bied mogelijkheden die passen bij hun motivatie. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet alleen groene vrijwilligers aantrekt, maar ze ook behoudt. Wie weet win je zelfs de prijs voor ‘Groene Vrijwilliger van het Jaar’!

Slim verduurzamen en besparen?

Wij helpen je het maximale uit jouw energie te halen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!

Contact
image 7
8.9
46 reviews